Oleotherapy

Oleoterapija predstavlja peroralnu ili lokalnu primjenu ulja u svrhu pomoći pri liječenju određenih tegoba. Odavno je poznati kako lipidi imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju zdravlja, posebice kada je riječ o spriječavanju preuranjenog starenja i smanjenu količinu upala u organizmu (višestruko nezasićene masne kiseline).

Među mnogobrojnim funkcijama lipida ističe se njihova uloga energetskog “skladišta”, u sastavu su staničnih membrana svih živih bića (fosfolipidi, ceramidi, steroli, sfingolipidi) i time štite stanicu i cijeli organizam od nepovoljnih utjecaja.

Nadalje, lipidi sudjeluju u brojnim procesima za prijenos signala među stanicama (hormoni i lokalni hormoni) te potiču razne fiziološke procese (vitamini, masne kiseline, prostaglandini i leukotrieni, steroli). Postoji veliki broj biljnih ulja koji se mogu istovremeno koristiti peroralno (kao dodatak prehrani) i lokalno, a zahvaljujući njihovom specifičnom sastavu mogu biti od terapijske koristi kod indikacija kao što su alergije (ulje crnog kima), atopijski dermatitis (ulje noćurka), simptoma menopauze (ulje boražine), kardiovaskularnog rizika (ulje sjemenki lana ili ulje masline), itd.

U vrijeme kada se sve više vraćamo prirodnim alternativama u liječenju, samoliječenju i njezi, važno je prepoznati bilja i eterična ulja najviše kakvoće, potvrđene pod nadzorom specijalista kontrole kvalitete i ispitivanja lijekova prema farmakopejskim propisima.

Oleoterapija se, kao i klinička aromaterapija, sve više integriraju u svakodnevnu ljekarničku i medicinsku praksu, uz ekspertizu i recepture temeljene na dokazima.

Similar Posts