Prijavite nuspojave lijekova!

Nuspojava je svaka štetna i/ili neželjena reakcija na lijek. To uključuje i nuspojave koje nastaju predoziranjem, pogrešnom primjenom lijeka ili zbog profesionalne izloženosti lijeku (npr. u proizvodnji lijekova ili na drugom radnom mjestu gdje je moguć direktni kontakt s lijekom).

Prije početka uzimanja  lijeka važno je upoznati se s načinom primjene lijeka te  mogućim nuspojavama. Osnovne naputke  o primjeni lijeka  vam u ordinaciji daje vaš liječnik, a prilikom preuzimanja lijeka u ljekarni vaš ljekarnik. Stoga se ne trebate ustručavati postaviti pitanja vašem liječniku kada vam prepiše lijek ili ljekarniku prilikom preuzimanja lijeka. Nakon što podignete svoj lijek, sve informacije o lijeku možete pročitati u Uputi o lijeku, koja treba biti priložena uz svako pakiranje.

U uputi o lijeku su obvezno navedeni sastav, djelovanje lijeka (indikacija) i način primjene odnosno doziranje lijeka. Kod većine lijekova su navedena posebna stanja odnosno bolesti kod kojih se ne smije koristiti prepisani lijek (kontraindikacije) ili treba biti na oprezu i dodatno se kontrolirati prilikom primjene lijeka (npr. bubrežni, srčani bolesnici ili s oštećenom funkcijom jetre) . U uputi se mogu nalaziti i informacije o drugim lijekovima koji imaju utjecaj na prepisani lijek  odnosno informacije o lijekovima koji se ne bi smjeli uzimati istodobno sa propisanom terapijom.

U uputi se obvezno nalazi i popis svih mogućih nuspojava, od kojih se neke zastupljene kod većeg broja pacijenata, dok su pojedine vrlo rijetke odnosno zabilježene kod vrlo malog broja pacijenata. Kada se upoznate sa svim navedenim nuspojavama, ne trebate imati bojazan očekujući da će se baš sve nabrojeno  pojaviti upravo u vašem slučaju, te time dovesti u pitanje primjenu propisane terapije smanjivanjem ili preskakanjem propisane doze. Neke od navedenih nuspojava su vrlo rijetke i velika je vjerojatnost da se neće pojaviti u vašem slučaju. Bitno je znati koje od nuspojava možete očekivati i, ukoliko se pojavi značajna neželjena reakcija, prestati s daljnjom terapijom te o tome odmah obavijestiti svog liječnika.

Trebate biti svjesni činjenice da će lijek biti učinkovit samo u slučaju kada se držite propisane doze i načina primjene lijeka.

Zašto je važno prijaviti svaku nuspojavu

Ukoliko tijekom terapije primjetite bilo koju neželjenu rakciju, potrebno je o tome obavijestiti vašeg liječnika ili ljekarnika. Važno je znati da treba prijaviti i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku.

Prijavljivanjem nuspojava svom liječniku, možete mu uvelike pomoći  u odabiru vaše optimalne terapije. Ukoliko su vaše nuspojave značajnije naravi i utječu na kvalitetu vašeg života, liječnik će procijeniti koristi i štetnosti lijeka te donijeti  odluku o  eventualnoj promjeni terapije zamjenskim lijekom ili nastavku liječenja istim lijekom, uz režim stalnog paraćenja tijeka nuspojava.

Važno je također napomenuti da prijavom nuspojava doprinosite  sakupljanju podataka o lijeku, koje koristi Agencija za lijekove i medicinske proizvode u procjeni njegove sigurnosti za bolesnike,  što u konačnici može utjecati na promjene kod registracije samog lijeka ( popis nuspojava, indikacije i sl.) Na taj način i vi možete indirektno utjecati na daljnju sudbinu nekog lijeka.

Nuspojave mozete prijaviti i direktno, putem nacionalnog sustava, na Agenciju za lijekove :

  • na obrascu koji se nalazi na web stranici  www.halmed.hr  ili
  • na e-mail:  nuspojave@halmed.hr.  ili
  • dopisom na adresu: Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, Odsjek za farmakovigilanciju, a Mihanovića 9, 10 000 Zagreb ili
  • na  fax 01 4884 119

Similar Posts